Sıkça Sorulan Sorular

Kimler başvurabilir?
Herhangi bir ön lisans, lisans, yüksek lisans veya doktora programına kayıtlı öğrenci veya herhangi bir ön lisans, lisans, yüksek lisans veya doktora programından mezunu olmanız durumunda programa başvuru gerçekleştirebilirsiniz. Bunun yanı sıra, daha önce TÜBİTAK 1512 ya da Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teknogirişim Programlarından destek aldıysanız başvurmanız mümkün değil. Son olarak da başvurduğunuz tarihten itibaren herhangi bir şirkette ortaklığınızın olmaması gerekmektedir.

 

Açık öğretim fakültesi mezunları başvurabilir mi?
2021 yılı birinci çağrı döneminden itibaren daha geniş bir girişimci kitlesine ulaşmak amacıyla açık ve örgün öğrenim veren üniversitelerin ön lisans ve lisans öğrencilerinin BiGG’e başvuru yapabilmesi, teknoloji tabanlı iş fikirlerini hayata geçirebilmesi mümkün olacaktır.

 

Şirket ortağı olan kişiler programa başvurabilir mi?
Hayır, başvuramaz. Başvuru yapılan tarihte herhangi bir şirketin ortaklık yapısında olan kişiler programa başvuramaz. Başvuru öncesi şirket ortaklık yapısından ayrılması durumunda başvuru yapılabilir. Ayrıca Uygulama Esaslarında belirtilen koşulları sağlayan başlangıç firmalarının kurucu ortağı olan kişiler de programa başvurabilir.

 

Yabancı uyruklu kişiler programa başvurabilir mi?
Evet, başvuru kriterlerini karşılamaları doğrultusunda bireysel başvurularını iletebilirler.

 

İş fikri başvuruları ne zaman ve nasıl yapılır?
BiGG3INN programı takvimi websitesinde yayınlanır. Başvuru formunu doldurarak başvurunuzu yapabilirsiniz.

 

Çağrılar, hangi tarihlerde açılır?
Çağrı tarihlerini TÜBİTAK belirlemektedir. Açıklandığında websitemizde ve duyurularda yayınlanacaktır.

 

İş fikri konularında sınırlama var mıdır?
Hayır, yoktur. Programa her alandan teknoloji odaklı yenilikçi iş fikirleri sunulabilir.

 

AR-GE Nedir?
Ar-Ge tanımını "önceden tanımlanmış teknolojik zorlukların aşılmasına yönelik uygulanması hedeflenen özgün / yenilikçi metodoloji ve yöntemler" şeklinde yapabiliriz.

 

BiGG3INN eğitimlerine bizzat gelmeli miyim?
BiGG3INN eğitim ve mentorluk destekleri girişim takımı tarafından bizzat takip edilmelidir. Zaruri bir durum olmadıkça en az 1 takım üyesi eğitimlerde yer almalıdır.

 

BiGG3INN tarafından Aşama 1’de verilecek girişimcilik eğitimi ücretli midir?
Hayır, BiGG3INN programı, diğer tüm resmi uygulayıcı kuruluşlar gibi, tamamen ücretsizdir.

 

Şirket kuruluş giderlerinde herhangi bir indirim/muafiyet uygulanır mı?
Hayır, uygulanmaz. 2. aşamada destek alacak girişimci için, Ticaret Odaları ve Ticaret Sicil Müdürlüğü nezdinde, şirket kuruluş giderlerinde uygulanan bir muafiyet yoktur.

 

Desteğe başvurup kazandığımız takdirde mevcut çalıştığımız işten istifa etme zorunluluğumuz var mı?
Hayır, çalıştığınız işten ayrılma zorunluluğunuz yok. Fakat şu noktalara dikkat etmelisiniz:
1) Başka bir yerde çalıştığınız için yeni kuracağınız firmada TÜBİTAK projesi kapsamında maaş alamazsınız.
2) Şu an çalıştığınız şirkette, kendi şirketinizi kurmanıza engel teşkil eden bir durum olabilir, şirketinizle görüşmenizi tavsiye ederiz.

Ayrıca, tam zamanlı olarak çalışırken kendi şirketinize odaklanmak mümkün olmayabilir ve bu durum şirketinizin başarısını olumsuz etkileyebilir!
 

Aynı çağrı döneminde birden fazla iş fikri ile başvuru yapılabilir mi?
Hayır, yapılamaz. Aynı çağrı döneminde tek bir iş fikri ile TÜBİTAK'a başvuru yapılabilir. BiGG3INN’den olumsuz yanıt alan girişimciler diğer uygulayıcı kuruluşlara başvurabilir.

 

Hem Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı hem de TÜBİTAK’tan, aynı ya da farklı iş fikri ile sermaye desteği alınabilir mi?
Hayır, alınamaz. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan teknogirişim sermaye desteği almış kişiler iş fikri başvurusunda bulunamaz.



📢BiGG 2023-1 Çağrısı Sıkça Sorulan Sorular



Çağrı kapsamında proje desteği üst limiti nedir? Ne kadarlık hisse karşılığında yatırım yapılacaktır?

Girişimcilik proje desteği üst limiti 450.000 TL’dir. Programın 2. Aşama panel değerlendirmeleri sürecinde her iş planı için destek kapsamına alınan bütçe belirlenecektir. İş planının desteklenmeye uygun bulunması halinde panel değerlendirmesinde belirlenen destek tutarı, TÜBİTAK BiGG Fonu ile %3 hisse karşılığında yatırım olarak kuruluşa aktarılacaktır.

Desteğin aktarım şekli nasıl olacaktır? Yatırım tutarının şirkete aktarım zamanı için yapılan öngörü nedir?

Proje bütçesinin tamamı şirket kurulumu sırasında sermaye olarak aktarılacaktır. Mevcut durumda şirketin kuruluş aşamasında tüm yatırım tutarının tek seferde farklı tertip hisseler üzerinden aktarılması öngörülmektedir. Detaylı bilgilendirmeler süreç içerisinde girişimcilerle paylaşılacaktır.

BiGG 2023-1 Çağrısı kapsamında desteklenecek şirketlerin tüzel kişiliğinin türü ne olmalıdır?

BiGG 2023-1 Çağrısı kapsamında yatırım yapılacak şirketlerin anonim şirket statüsünde kurulması gerekmektedir.

Kurulacak fonda diğer yatırımcılar da yer alacak mıdır? Eğer girişim sermayesi yatırım fonu statüsünde bir fon kurulacaksa fondan nitelikli yatırımcılarda pay alabilecek midir?

BiGG 2023-1 Çağrısı kapsamında yatırım yapacak fonda TÜBİTAK ve/veya TÜBİTAK iştirakinin tek yatırımcı olacağı öngörülmektedir. İlerleyen süreçte açılacak yeni çağrılara yönelik olarak farklı fonların oluşturulabilmesi ve yeni yatırımcıların bu fonlara katılması hedeflenmektedir.

TÜBİTAK tarafından desteklenmesine karar verilen iş planına fonun yatırım yapmaması mümkün müdür? TÜBİTAK tarafından desteklenmeye uygun bulunduktan sonra fon tarafından ayrı bir değerlendirme yapılacak mıdır?

BiGG 2023-1 Çağrısı kapsamında kurulacak fon TÜBİTAK tarafından desteklenmesine karar verilen bütün girişimlere yatırım yapacaktır. Fon TÜBİTAK’ın destek kararına ilişkin olarak değerlendirme yapmayacak, gerek duyulması halinde farklı hususlar için fon tarafından görüş paylaşılması mümkün olacaktır

Desteğe hak kazanan girişimciler destek kararından önce şirketini kurabilir mi?

Girişimcilerin değerlendirme süreçleri tamamlandıktan sonra, fonun belirleyeceği süreçte belirtilen zaman diliminde BiGG 2023-1 Çağrısı kapsamında yatırım yapılacak şirketlerini kurması gerekmektedir.

Başvuruda bulunan iş fikirlerinin sadece Ar-Ge ve yenilik içeriğinin yüksek olması değerlendirmelerin olumlu olması için yeterli midir? İş modeli inovasyonu odaklı ve hızlı ticarileşme potansiyeli olan girişimler avantajlı konuma gelecek midir?

Değerlendirmeye alınacak başvuruların büyüme potansiyeli olan, hem Ar-Ge içeriği hem de pazar potansiyeli yüksek iş planlarına dayalı olması gerekmektedir. Panel değerlendirmelerinde bu hususlar ve ticarileşme potansiyeli özellikle irdelenecektir.

Yatırımcı sözleşmesinin taslak metni süreç içerisinde girişimcilerle paylaşılacak mıdır?

TÜBİTAK ve/veya TÜBİTAK iştirakinin bir fona yatırımcı olarak katılması sonrasında bu durum detayları ile birlikte kamuoyuna açıklanacaktır. Ayrıca girişimcilere sunulacak şartlar, girişimcilerle imzalanacak sözleşmenin içeriğine ilişkin bilgiler de paylaşılacaktır.

BiGG Fonu portföy yönetimi çağrı kapsamında yatırım yapılan tüm girişimlere, diğer fonların yatırım yaptığı şirketlere sunduğu gerekli destekleri sağlayabilecek midir?

Projenin teknik izleme süreçleri TÜBİTAK tarafından yürütülmeye devam edilecek olup, ayrıca mentorluk mekanizmaları ile de yatırım süreçlerine ilişkin yapı desteklenmeye çalışılacaktır. TÜBİTAK’ın diğer destek mekanizmalarında girişimlere sağlanan destekler de bu çağrı kapsamındaki süreçlere kanalize edilecektir.

Daha önce veya hâlihazırda BiGG desteğinden hibe olarak yararlanan girişimlere de bu çağrı ile yatırım yapılması mümkün olacak mıdır?

Daha önceki çağrılarda BiGG hibesi alan girişimler yeniden BiGG desteği alamaz.

2023-1 BiGG çağrısının yatırım tabanlı olması nedeniyle Uygulayıcı Kuruluşların 1. aşama faaliyetleri kapsamında ve sonrasında girişimcilere sunacağı desteklerin geri plana çekilmesi gerekli midir?

Yatırım sonrasında fonun girişimin yönetiminde aktif şekilde yer alması öngörülmemektedir. Bu nedenle Uygulayıcı Kuruluşların girişimlere desteğinin aynı şekilde devam etmesi planlanmaktadır.

Girişimin daha sonra farklı bir yatırım alması çağrı kapsamında bir sorun teşkil edecek midir?

Girişimin daha sonra farklı bir yatırım alması mevcut durumda TÜBİTAK açısından bir sorun teşkil etmemektedir.

BiGG 2023-1 çağrısı kapsamında desteklenecek projelerin izleme süreçlerinde bir değişiklik olacak mıdır?

BiGG 2023-1 çağrısı kapsamında desteklenecek projelere ilişkin olarak girişimcilerle proje izleme sözleşmesi imzalanacaktır. İş planının tanımlanan dönem aralıklarında gerçekleşen faaliyetlere ilişkin sadece dönem raporunu içeren İş Planı İlerleme Raporu ve son dönemde İş Planı Sonuç Raporu TÜBİTAK’a sunulacaktır. Ayrıca desteklenen projelerin, destek süresinin son döneminde ve ticarileşme izleme süresi içerisinde gerçekleşen ticarileşme faaliyetlerinin sonuçları izlenecek, değerlendirilecek ve ticarileşme başarı durumu daha sonraki proje başvurularının değerlendirilmesinde kullanılacaktır. Ticarileşme dönemi proje sözleşmesi çerçevesinde destek bitiş tarihinde (ek süre verilmesi halinde ek süre dahil) başlatılacak ve mevzuat çerçevesinde 1. 3. ve 5. Yılda firma tarafından sunulacak ticarileşme raporlarıyla takip edilecektir.

Fon ile girişimci arasında anlaşmazlık yaşanması durumunda, TÜBİTAK’ın süreçleri nasıl ilerletilecektir?

TÜBİTAK BiGG fonunda yatırımcı konumunda olacaktır. Fon ve kuruluş arasında yatırım sözleşmesi imzalandıktan sonra TÜBİTAK ve kuruluş arasında proje izleme sözleşmesi imzalanacaktır. İş planının tanımlanan dönem aralıklarında gerçekleşen faaliyetlere ilişkin dönem raporunu içeren İş Planı İlerleme Raporu ve son dönemde İş Planı Sonuç Raporu TÜBİTAK’a sunulacak ve projenin teknik izlemesi TÜBİTAK tarafından yürütülecektir. Fonun yatırımdan çıkışına ilişkin hususlar fon ile kuruluş arasında akdedilecek yatırım sözleşmesi ile belirlenecektir.

BiGG Fonu yatırımcı olarak takip eden yatırım turlarına iştirak edecek midir?

Fon, kuruluş tarafından yürütülen projenin tamamlanmasının ardından kuruluşa ilave yatırım yapabilir veya kendi iç tüzüğüne göre kuruluşla olan ortaklığını gidererek yatırımdan çıkabilir. Fonun yatırımdan çıkışına ilişkin hususlar fon ile kuruluş arasında akdedilecek yatırım sözleşmesi ile belirlenecektir. İlerleyen süreçlere ilişkin kararlar fon tarafından verilecektir.

Yatırım tutarı karşılığında alınan %3 hisse, işletme var olduğu sürece fonun sahipliğinde mi kalacaktır?

TÜBİTAK ve/veya TÜBİTAK iştirakinin yatırımcısı olacağı fonun belirli bir yatırım ve izleme süreleri olacaktır. Bu süreler dahilinde yatırımlar ve yatırımlardan çıkış yapılacaktır. Fon belirlendiğinde bu süreler de ilan edilecektir.

Yatırım tutarı sadece iş planında ve ilgili formda belirtilen harcamalar için mi kullanılacaktır?

TÜBİTAK ve/veya TÜBİTAK iştirakinin yatırımcısı olacağı fonun girişimlere aktaracağı yatırım tutarı sonrasında TÜBİTAK tarafından mali rapor talep edilmeyecektir. Projede yürütülen faaliyetlere ilişkin sadece dönem raporunu içeren İş Planı İlerleme Raporu TÜBİTAK’a sunulacaktır.

BiGG 2023-1 Çağrısı kapsamında desteklenecek şirketin Türkiye içerisinde kurulması zorunluluğu devam etmekte midir?

Proje kapsamında desteklenecek girişimcinin kurucu ortak olacağı sermaye şirketinin Türkiye’de yerleşik anonim şirket yapısında olması gerekmektedir.

Sorunuzun cevabınız bulamadınız mı?