
Başvuru Şartları ve Kriterler
TÜBİTAK tarafından yayınlanmış BİGG çağrı rehberlerinde yer alan ve girişimcilerin süreç boyunca dikkate alması gereken başvuru şartları ve kurallar şunlardır:
BAŞVURU ŞARTLARI
Kimler Başvurabilir?
Teknoloji ve yenilik odaklı iş fikrine sahip girişimci adayları,
Programa ön başvuru tarihi itibariyle üniversitelerin;
Herhangi bir ön lisans, lisans, yüksek lisans veya doktora programına kayıtlı öğrenciler,
Herhangi bir ön lisans, lisans, yüksek lisans veya doktora programından mezun kişiler,
Kimler Başvuramaz?
Daha önce Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teknogirişim Sermayesi Desteği ya da TÜBİTAK 1512 Programı 2. Aşaması kapsamında sermaye desteği alanlar,
Başvuru tarihi itibariyle herhangi bir işletmenin ortaklık yapısında yer alan kişiler ve şirket sahipleri başvuru yapamaz.
Not: Programa başvuru için T.C. vatandaşlık şartı aranmaz. Ancak, yabancı uyruklu adayların “T.C. yabancı kimlik numarası” ve YÖK’ten alınan diploma denklik belgesi sunması gereklidir.
TÜBİTAK'ın BiGG programı hakkında detaylar:
GEREKLİ BELGELER
Değerlendirmeler sonucu BiGG3INN programına davet edilen girişimcilerin aşağıdaki belgeleri ön başvuru tarihinden önce ulaştırması gerekmektedir:
Ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora mezunları için diploma veya çıkış belgesinin aslı/ noter onaylı kopyası/ e-devlet üzerinden alınan mezuniyet belgesi,
Ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri için ön başvuru tarih aralığında alınmış öğrenci belgesinin aslı/ e-devlet üzerinden alınan güncel öğrenci belgesi,
Ön başvuru tarih aralığında imzalanan Taahütname (Şartları kabul ettiğine dair belge).
Yurt dışı öğretim programı mezuniyeti ile başvuru yapacak girişimci adaylarının, YÖK'ten alacakları denklik belgesinin aslı veya noter onaylı kopyasını; yurt dışı öğretim programı öğrenciliği ile başvuru yapacak girişimci adaylarının, e-devlet üzerinden ya da YÖK'ten alacakları okul tanıma belgesinin aslı veya noter onaylı kopyasını Uygulayıcı Kuruluşların girişimcilere ait belgeleri TÜBİTAK’a ulaştırması için belirlenen son tarihten önce Uygulayıcı Kuruluşa ibraz etmeleri gerekmektedir.
Bu belgelerin sağlanmaması veya eksik olması halinde, girişimcinin programa başvurusu kabul edilmeyecektir.
Önemli Not: Belgelerin, TÜBİTAK’ın belirlediği şekilde, ilgili çağrı döneminin ÖN BAŞVURU TARİHLERİ arasında alınmış olması gerekmektedir.
SEÇİM KRİTERLERİ
İş fikirleri 3 ana kriter altında değerlendirilecektir:
a) İş planının teknoloji düzeyi ve yenilikçi yönü:
İş fikri sonucu geliştirilecek ürün/hizmetin yurtiçi ve yurtdışı pazardaki benzerlerine göre öngörülen farklılıkları, üstünlükleri, fikri mülkiyet koruması değerlendirilecektir.
b) İş planının uygunluğu ve yapılabilirliği:
Başvuru sahibinin tek başına mı yoksa bir takımla mı beraber çalıştığı, iş fikrinin hayata geçirilmesinde ihtiyaç duyulacak teknik altyapıya sahip olup olmadığı değerlendirilecektir. Ayrıca iş fikrinin teknolojik olarak yapılabilirliği ve hangi aşamada olduğu da göz önüne alınacaktır.
c) İş planının ticarileşme potansiyeli:
Geliştirilecek ürün / hizmet pazar büyüklüğü ve ticarileşme potansiyeli açısından değerlendirilecektir.
İş fikri başvuruları periyodik olarak değerlendirilecek, bir sonraki aşamalara kabul edilecek ve edilmeyecek projeler belirlenip email ile girişimcilere dönülecektir. Değerlendirme için ekstra bilgi gereken projelerden de bu bilgi rica edilecektir. Kabul edilmeyen projeler diğer BİGG Uygulayıcılarıa başvurabilirler.
Güncel bilgi için TÜBİTAK’ın websitesindeki çağrı rehberine göz atmanızı öneririz.
İlgili TÜBİTAK sayfası için tıklayın.