TÜBİTAK BiGG Toplantısı Ardından, Panelde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Ankara'da 2 Temmuz 2018 tarihinde yapılan toplantıyı BiGGinner Proje Yürütücüsü Naci Kahraman da takip etti. Aşağıda, toplantıdan notlar ve yenilikçi girişimcilere 150.000 TL hibe verilen BiGG programı hakkında merak edilen sorulara cevapları içeren bir sunumun linkini paylaşıyoruz.
TÜBİTAK TEYDEB Girişimcilik Destekleme Koordinatörü Dr. Sinan Tandoğan, “2018 yılı BİGG 1. Aşama Uygulayıcı Kuruluş Toplantısı” başlıklı konuşmasında, ekosistem oluşturmanın önemine vurgu yaparak, her yıl artan bütçe ile 2019’da 65 milyon TL’lik ödemenin olacağını belirtti. Bu da 1 yıl içinde 430'dan fazla girişimci adayının TÜBİTAK BiGG hibesinden yararlanabileceğini gösteriyor. Bu oldukça yüksek bir sayı.
Dr. Tandoğan, toplantıda ayrıca her yıl belirli bir sayıda start-up’ı uluslararası düzeye çıkartmayı hedeflediklerini de belirtti.
Girişimciler için bazı ipuçları da paylaşılan toplantıda ele alınan konulardan biri ise TÜBİTAK'ın hibe vermeye uygun gördüğü girişimcileri belirlerken son adım olan panel hakkındaydı. Akademisyen ve sektör temsilcilerinin panelist olarak yer aldığı ve girişimcilerin proje sunumlarını yaptığı panellerde TÜBİTAK uzmanlarının gözlemlediği, daha önce sorun yaşanılan ve girişimcilerin özellikle dikkat etmesi gereken şu 4 not paylaşıldı:
1- Projelerde teknik ve ticari bir dengenin olması gerekiyor. Satılması çok uzun vadeye dayalı, sadece bir bilimsel araştırmadan oluşan projeler de, sadece satışa odaklanıp teknolojik bir yenilik çıkartmayan projeler de olumsuz değerlendiriliyor.
2- Proje ismi. TÜBİTAK'a gönderilirken yazılan proje adı, proje değerlendirme ve tüm süreç içerisinde aynı kalıyor. Özellikle tek kelimeden oluşan ve İngilizce olan kelimeler tercih edilmiyor. Proje hakkında fikir veren kelime grupları tercih ediliyor.
3- Niyet mektubu somut olmalı. Bir taslaktan çıkarcasına, sadece firma isminin değiştiği müşteri niyet mektupları doğru değil, mektuplar daha özgün olmalı. Mektubu veren firmanın, girişimcinin projesini anladığı ve net şekilde nasıl kullanacağını gösterdiği mektuplar büyük puan kazandırırken, sıradan mektuplar neredeyse panelde etkisiz.
4- Etik kurul farkındalığı. Hayvan ve insan sağlığına etki edebilecek projelerde etik kurul onayının alınması, en azından buna hazırlanılması gerekiyor. Böyle bir etik kurul kararı alınması gerektiğini dahi bile bilmeyen girişimciler için olumsuz görüşler ağır basıyor.
Daha fazla bilgi için, toplantıda paylaşılan sunuma şu linkten ulaşabilirsiniz:
http://www.tubitak.gov.tr/sites/default/files/7143/2018_yili_bigg_1._asama_uygulayici_kurulus_toplantisi.pptx